Nederlands luisteren


Als je naar een nieuwe taal luistert, lijkt het alsof alle woorden en zinnen bestaan uit één lange melodie. Wanneer je de eerste stappen in deze nieuwe taal hebt gezet, begin je losse woorden tijdens het luisteren te herkennen. Nu ben je op weg om straks ook je Nederlandstalige gesprekspartner beter te begrijpen. Nederlands luisteren helpt je verder om een juiste uitspraak van nieuwe woorden te leren en het helpt je ook om meer ontspannen een gesprek in het Nederlands te hebben.

Wil jij beter Nederlands kunnen luisteren en uiteindelijk ook makkelijker een gesprek in het Nederlands kunnen voeren? Dan kan TARTON jou verder helpen.
Nederlandse televisie
Kijk Nederlandstalige televisie op NPO Start. Gebruik Engelstalige ondertiteling als je pas Nederlands leert (niet altijd beschikbaar). Gebruik Nederlandstalige ondertiteling als je al wat Nederlands begrijpt en gebruik geen ondertiteling als je gevorderd bent.
Leuke, typisch Nederlandse programma’s om te kijken zijn bijvoorbeeld ‘Boer zoekt vrouw’, ‘Flikken Maastricht’ of ‘NOS Jeugdjournaal’.

Netflix
Netflix is ideaal om Nederlandse films te kijken met of zonder ondertiteling. Installeer op je computer de applicatie ‘Language Learning with Netflix’ en je kunt zelfs ondertitels in je moedertaal aanzetten.
Kijktips: 'De eetclub' (gebaseerd op een Nederlandse roman), 'Bloed, zweet en tranen' (over de beroemde Nederlandse volkszanger André Hazes), 'Gooische vrouwen' (het ‘typische’ leven van rijke vrouwen uit ’t Gooi) en 'Alles voor elkaar' (romantische comedy).

Net in Nederland
De taal van een land leer je sneller als je ook de maatschappij en de cultuur kent. Op de website ‘Net in Nederland’ vind je veel ondertitelde video’s over allerlei onderwerpen.

Radiozender 100% NL
Luister naar Nederlandstalige muziek en muziek van Nederlandse artiesten op de radiozender 100% NL. Dit kan heel makkelijk op de radio in de auto, tijdens het wandelen of als achtergrondmuziek.

Nederlandse liedjes zingen
Zingend een taal leren. Hoe makkelijk en mooi is dat niet. Op de website ‘Lyricstraining’ kun je op jouw taalniveau oefenen met de teksten van Nederlandstalige liedjes, o.a. door het invullen van ontbrekende woorden. Je hoeft alleen maar een gratis account aan te maken.

Podcast ‘Zeg het in het Nederlands’
Luisteren naar podcasts in langzaam gesproken Nederlands vind je op ‘Zeg het in het Nederlands'.