Nederlands Lezen


Beter Nederlands spreken, dat is wat jij graag wil! Hoe kun je hieraan werken als je niet zoveel contact hebt met Nederlanders? Je moet veel woorden kennen, weten in welke vorm je deze woorden gebruikt en hoe je goede zinnen vormt. Maar je moet ook weten welke woorden je gebruikt in welke situatie. Lezen kan je op een passieve manier helpen om hier meer over te leren.

Wil jij beter Nederlands lezen en uiteindelijk ook beter Nederlands spreken? Dan kan TARTON jou verder helpen.

Leesboeken
• Bezoek de bibliotheek
In elke Nederlandse bibliotheek is een speciale afdeling waar leesboeken staan voor mensen die Nederlands leren. Hier vind je leesboeken van taalniveau ERK A1 tot ERK B2. Vraag een medewerker om je te helpen met het kiezen van de juiste NT2-leesboeken voor jou.

• Leesboeken voor anderstaligen
De uitgeverij Eenvoudig Communiceren biedt NT2-leesboeken aan van taalniveau ERK A1 tot ERK B1. Voor een kleine prijs kun je hier leuke boekjes kopen over verschillende thema’s. Stel de zoekfilters in naar jouw wensen en maak je keuze.

• Reclamefolders en huis-aan-huisbladen
Elke week krijg je gratis in jouw brievenbus reclamefolders en huis-aan-huisbladen. Je kunt de reclamefolders gebruiken om nieuwe woorden te leren. Stukjes tekst in de huis-aan-huisbladen kun je gebruiken als leestekstje als je taalniveau al wat verder is.


Woordenboeken
Iedereen gebruikt Google Translate als hij een nieuwe taal leert of gebruikt. Maar iedereen weet ook dat dit niet altijd tot het gewenste of juiste resultaat leidt. Welke woordenboeken kunnen jou verder helpen om je Nederlands te verbeteren?

• Het woordenboek van Interglot kan je helpen met het opzoeken van een vertaling vanuit het Nederlands en naar het Nederlands. Verder krijg je informatie over de woordsoort en de vervoegingen.

• Het Van Dale pocketwoordenboek Nederlands als tweede taal is een woordenboek Nederlands-Nederlands. Hierin vind je dus de betekenis van een Nederlands woord in het Nederlands. Zo leer je nog sneller en beter nieuwe woorden. Dit is overigens ook he enige woordenboek dat is toegestaan om te gebruiken bij NT2-examens!


Studietips
De video ‘Woordjes leren als een baas’ van een team promovendi van de Radboud Universiteit Nijmegen laat zien hoe je het meest effectief woordjes in een nieuwe taal leert. (alleen in het Nederlands beschikbaar)